Huize Gaudeamus 100 jaar!

Op 16 september 2024 is het 100 jaar geleden dat de eerste steen van Huize Gaudeamus werd gelegd door Frithjof Richard Röntgen! Dat gaan we natuurlijk met ons allen uitgebreid vieren in de week van 15 tot en met 22 september. Gedurende die hele week zullen de “Klanken” die in het huis geklonken hebben wederom tot ons komen. Een feestelijke week met vele concerten, een documentaire en gezelligheid. Zie onder voor de gehele jubileumagenda. 

 

Plaatsen voor de openbare concerten (17, 18, 19 en 22 september) kunnen ad € 17,50 p.p. worden gereserveerd via: concerten@huizegaudeamus.nl

Programma Jubileumweek Huize Gaudeamus (Onder voorbehoud)

Sep

14

2024

Zaterdag 11:00 - 17:00: Open Monumentendag

Het huis is open voor alle bezoekers die Huize Gaudeamus willen bewonderen. Met muziek en rondleidingen

Gratis toegang

Sep

15

2024

Zondag 15:00: Officiële opening van de Jubileumweek met Openingsconcert

Het gehele jubileumprogramma wordt toegelicht en een 'Beeldverhaal' over 100 jaar geschiedenis van Huize Gaudeamus wordt onthuld van de bekende striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte*. Daarnaast is er een concert dat wordt verzorgd door het Otilka Quartet bijgestaan door Jorian van Nee (piano) en Carmen Sanchez Labrador (piano). Zij spelen onder andere het trio 'Gaudeamus' gecomponeerd door Julius Röntgen ter gelegenheid van de bouw van Huize Gaudeamus. Het volledige concertprogramma:

 • Julius Röntgen (1855-1932) - Trio no. 8 ‘Gaudeamus’ voor piano, viool en cello (1924)

 • Willem Pijper (1894 - 1947) - Sonatine voor piano solo no. 3 (1925)

 • Julius Röntgen - Sonate in cis-klein voor piano solo (1928)

 • Willem Pijper - Sonate voor piano solo (1930)

 • Julius Röntgen- Kwintet voor piano, 2 violen, altviool en cello in a-klein (1927), opus 100

Voor huisvrienden en overige genodigden

Sep

16

2024

Maandag 20:00: Officiële verjaardag van de eerste steenlegging

Deze dag is het exact 100 jaar geleden dat de eerste steen van Huize Gaudeamus is gelegd en dat gaan we vieren met een borrel voor al onze huisvrienden, buurtgenoten en overige genodigden. Deze dag vindt de première van de documentaire 'Klanken van het Huis' plaats

Voor huisvrienden en overige genodigden

Sep

17

2024

Dinsdag 20:00: Concert met introductie door Leo Samama** (zang, slagwerk)

Een concertprogramma met muziek van componisten voor wie Huize Gaudeamus belangrijk is geweest. De musicoloog Leo Samama leidt deze avond in. Het betreft vanavond werken voor zang en slagwerk. Uitvoerenden zijn Elles Venhuizen (zang), Olga van Tongeren (zang), Aarón Ormaza Vera (piano) en Te-Ping Teng (slagwerk). Het concertprogramma is:

 • Peter Schat - Kind en kraai op tekst van Harry Mulisch (1977) (Selectie)
 • Rob du Bois - Zwanzig Lieder (Selectie)
 • John Cage - The wonderful widow of eighteen springs
 • Daniel Lentz (Gaudeamusprijs 1972) - Ecco saeculi
 • Rudolf Escher - Chants du désir (Selectie)
 • Louis Andriessen - 4 Beatles-liedjes
 • Karlheinz Stockhausen - Zyklus

Reserveren noodzakelijk

(Zie boven)

 

Sep

18

2024

Woensdag 20:00: Concert met introductie door Leo Samama** (strijkkwartet)

Een concertprogramma met muziek van componisten voor wie Huize Gaudeamus belangrijk is geweest. De musicoloog Leo Samama leidt deze avond in. Het betreft vanavond werken voor strijkkwartet uitgevoerd door het Otilka Quartet. Het concertprogramma is:

 • Peter Schat - Introductie en Adagio opus 2

 • Henk Stam - Strijkkwartet 3, 1955

 • Ton de Leeuw – Eerste strijkkwartet

 • Tomas Marco - Strijkkwartet (Aura) 1969

 

Deze avond worden opnames gemaakt door NPO Klassiek voor latere uitzending tijdens het NTR Avondconcert

Reserveren noodzakelijk

(Zie boven)

 

Sep

19

2024

Donderdag 20:00: Concert met introductie door Leo Samama** (piano, cello)

Een concertprogramma met muziek van componisten voor wie Huize Gaudeamus belangrijk is geweest. De musicoloog Leo Samama leidt deze avond in. Vanavond betreft het werken voor piano en cello uitgevoerd door Laurens de Man (piano) en Maya Fridman (cello). Het concertprogramma is:

 • Henk Stam - Sonatina Giudaica
 • John Cage - In a Landscape
 • Louis Andriessen - La Voce
 • Olivier Messiaen – Môde de Valeurs et d’Intensités
 • Olivier Messiaen – Alouette Lulu
 • Otto Ketting - Serenade voor violoncello en piano
 • Joep Straesser - Alliages voor violoncello en piano

Reserveren noodzakelijk

(Zie boven)

 

Sep

22

2024

Zondag 20:00: Slotconcert Jubileumweek

We sluiten de jubileumweek af met een herhaling van het legendarische concert dat werd gegeven in Huize Gaudeamus kort na de oorlog op 4 november 1945. Het succes van dit concert was de inspiratie voor Walter Maas om iets terug te doen voor de Nederlanders die hem in de oorlog hadden helpen onderduiken. Dit resulteerde in de oprichting van de Stichting Gaudeamus voor eigentijdse muziek die nog steeds actief is (www.gaudeamus.nl). Deze avond treden Shannon Lee (viool) en Arseniy Gusev (piano) op. De werken die op het programma stonden en staan zijn:

 • Julius Röntgen – Sonate voor viool en piano in E, opus 40 (1901)
 • Johannes Brahms – Sonate voor viool en piano no. 3 in d, opus 108 (1888)
 • Ludwig van Beethoven – Kreutzersonate in A, opus 47 (1803)

Reserveren noodzakelijk

(Zie boven)

 

* Joost Swarte (1947) is een Nederlands striptekenaar en grafisch ontwerper met meer dan 40 jaar ervaring in de creatieve industrie. Hij staat bekend om zijn unieke stijl, die wordt gekenmerkt door strakke lijnen, levendige kleuren en een vleugje humor. Swarte heeft samengewerkt met tal van internationale publicaties en merken, waaronder The New Yorker, The New York Times, en Coca-Cola. Swarte's werk is te zien in verschillende musea en galeries over de hele wereld, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centre Pompidou in Parijs. Hij heeft ook verschillende prijzen gewonnen voor zijn bijdragen aan de kunstwereld. Hij ontving onder andere de Stripschapprijs (1998), de Best Verzorgde Boekenprijs (1988, 1993, 2002), de Maarten Toonderprijs (2012) en een Vlag en Wimpel (2018). Swarte blijft zijn grenzen verleggen en nieuwe manieren vinden om zijn creativiteit te uiten, waardoor hij een van de meest invloedrijke cartoonisten en illustratoren van zijn generatie is

 

** Leo Samama (1951) studeerde, compositie en orkestdirectie. Hij doceerde aan diverse conservatoria en aan de Universiteit van Utrecht, werkte voor De Volkskrant en NRC-Handelsblad en was bestuurder en gedelegeerd artistiek directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, hoofd van de artistieke administratie van het Residentie Orkest en directeur van het Nederlands Kamerkoor. Leo Samama is medeoprichter van de Nederlandse Strijkkwartet Academie, van TENSO (het Europese Netwerk voor professionele kamerkoren) en van de Stichting Donemus Beheer. Hij heeft meerdere boeken geschreven, zoals Nederlandse muziek in de 20ste eeuw, De zin van muziek, Alphons Diepenbrock, componist van het vocale en Het strijkkwartet. Tot op heden zijn meer dan 100 uren universiteitscolleges door Home-Academy op CD en als streaming audio vastgelegd. Daarnaast schreef hij ruim honderd composities. In 2010 werd Leo Samama geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek