Julius Röntgen

tcm17320528_LargeJulius Röntgen geboren op 9 mei 1855 te Leipzig, was de zoon van een Nederlandse violist van Duitse afkomst die op dat moment concertmeester was van het Gewandhausorchester aldaar, en een Duitse pianiste, Pauline Klengel. Als veertienjarig wonderkind speelde hij al enkele van zijn eigen composities voor aan Franz Liszt en Felix Mendelssohn. Hij studeerde onder meer samen met Edvard Grieg piano en compositie aan het Conservatorium van Leipzig en raakte met Grieg bevriend, zo zeer zelfs dat twee van de zes zoons van Röntgen vernoemd werden naar Grieg: Frants Edvard en Edvard Frants.
In 1877 kwam Röntgen naar Nederland waar hij in 1884 een van de oprichters van het Amsterdamse Conservatorium was. Van dit conservatorium was hij tussen 1912 en 1924 directeur. Hij trad regelmatig op in het Concertgebouw, als dirigent en pianosolist en werken van hem werden uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Willem Mengelberg. Dankzij zijn stimulerende rol in het Nederlandse muziekleven aan het eind van de 19e eeuw prijkt zijn naam op het balkon van de Grote Zaal van het Concertgebouw tussen die van veel andere beroemde componisten.
Op zeventig jarige leeftijd ging Julius Röntgen met pensioen als directeur van het Amsterdams Conservatorium en liet in Bilthoven op basis van een ontwerp van zijn zoon Frants de villa “Huize Gaudeamus” bouwen, waarin hij tot zijn dood in 1932 woonde, componeerde, musiceerde en les gaf.
Zijn internationale reputatie heeft Röntgen vooral verworven als concertpianist en begeleider. Zo speelde hij de première van het 2de Pianoconcert van Johannes Brahms met wie hij goed bevriend was en begeleidde hij beroemde violisten als Carl Flesch en Joseph Joachim en de cellist Pablo Casals die regelmatig in Huize Gaudeamus te gast was en samen met Julius Röntgen in de ronde muziekkamer gemusiceerd heeft.

In 2007 is bij Uitgeverij Waanders in Zwolle een door musicoloog Jurjen Vis geschreven uitgebreide biografie van Julius Röntgen verschenen onder de naam: “Gaudeamus”, het leven van Julius Röntgen, componist en musicus. ISBN 978 90 400 8170 5.